Tuesday, September 19, 2006

Barn är en form av statussymbol, del 2

Ser man på barnens roll ur ett makroperspektiv kan det också konstateras att det i det moderna nationalstatscentrerade samhället var en skyldighet att skaffa barn för att trygga den egna nationens framtid. I dagens postmoderna och globaliserade samhälle, där den nationella identiteten har ersatts av en global, övernationell identitet, och där överbefolkning och utarmning av naturens resurser utgör enorma utmaningar för vår existens, har det blivit en priviligierad rättighet att skaffa många barn. Precis som det är ett privilegium att få tvätta sin bil i Kina, eftersom detta är ett allvarligt hot mot grundvattnet.

2 comments:

Anonymous said...

Rätt imponerande med tre inlägg på en dag. Tycker att du kunde eventuellt skriva en del tre om barn som statussymbol. Helt som med bilar är väl olika barn olika uppseendeväckande som symboler - innebär t.ex. ett handikappat barn (mycket dyrt) högre status än ett icke-handikappat barn.

Johannes said...

hmmm...intressant!Du menar alltså att om man håller ett handikappat barn och inte adoptera bort det, är det en verkligt stark symbol för ekonomisk välfärd. Kan man tala om ett handikaps kapital, som är besläktat med ett alternativ kapital, dvs. det sista man vill är att vara normal. Som en följd av detta blir ju handikappet alternativt, vilket ju också gör föräldern till en alternativ förälder. Detta blir ju lätt en stor del av hennes/hans identitet och ett kapital i sig. Med andra ord ackumulerar ett handikappat barn olika former av kapital.