Wednesday, September 06, 2006

Hypokondrisk poesi

"Influensan ger, efter INKUBATIONSTIDEN på ett par dagar, snabbt kraftiga symptom. Inom ett par timmar kan man gå från fullt frisk till feberfrossa. Hög feber är vanligt, liksom muskelsmärtor och huvudvärk. I allvarligare fall påverkas cirkulationsorganen så att till och med DÖDEN kan inträffa. Efter tre till fem dagar avtar oftast febern. Om febern kommer tillbaka eller kvarstår är det sannolikt komplikationer i form av bakteriella angrepp av streptokokker eller pneumokokker. De ger ofta symptom i form av LUNGINFALAMATION". - Wikipedia -

Uppmuntrande information. Nej jag har inte blivit hypokondrisk, ville bara få en vetenskaplig beskrivning av vad jag drabbats av, istället känns texten som en morbid moralisering över att man går fel klädd i regnet. Däremto tycker jag att den vetenskapliga beskrivningen av hypokondri nästan är poetisk.

"Hypokondri, ibland nosomani, även "inbillningssjuka" eller somatomorft syndrom,
är ett tillstånd som innebär att den sjuka är övertygad om att hon har en eller flera fysiska sjukdomar trots att hon är fysiskt frisk.
Hypokondrin i sig är ett ångestutlöst psykiskt problem,
som fokuseras bort från själens tillstånd till en obefogad oro över kroppens fel och brister.
Sjukrollen är central för den av hypokondri drabbad.
Genom sitt innehav av en fysisk sjukdom äger den drabbade rätt att stänga av livet och livets alla krav och orkar leva med sin existentiella ångest".

- Wikipedia-

No comments: