Tuesday, January 09, 2007

Amilcar Cabrals mössa


Jag fick en Amilcar Cabral mössa som julklapp. Dessa mössor bärs av offantliga mängder gubbar i Västafrika. Men Amilcar Cabral mössan är också ett intressant fenomen. Första gången jag stötte på dessa mössor var i Senegal. Där bars de av var och varannan gubbe, i skiftande färger. Följaktligen hör de till den moderna västafrikanska nationaldräkten. Men trots att Amilcar Cabral mössan, som redan namnet säger, förknippas med Västafrika, kommer de ursprungligen från forna Tjeckoslovakien. Där producerades de och användes av lokalbefolkningen. Men i något skede, jag vet inte riktigt när, skulle väl gissa på tidiga 1970-talet spred sig dessa mössor till Västafrika, där de blev en verklig och långvarig hit.

Kanske var det, likt gamla och utslitna bilar som skickas från Europa till Afrika, begagnade mössor som skickades till Afrika efter att deras ursprungliga ägare dött och fått en bättre levnadsstandard. På grund av att Amilcar Cabral använde dessa mössor har den fått sitt namn och blivit en symbol för arbetarklassen, vänsterideologi och en stark, modern afrikansk identitet och stålthet . På så sätt kan Amilcar Cabral mössan uppfattas som en tjeckisk/afrikansk motsvarighet till palestina sjalen. Om denna mössa hade ett lika starkt symbolvärde i Tjeckoslovakien under Sovjettiden vet jag inte, men klart är att det är utsatta, koloniserade och förtryckta människor som använt dessa mössor.

Förövrigt är Amil Cabral mössan ett konkret exempel på kopplingen mellan globaliseringen och kultur, och i synnerhet hybridisering. Mössan har rest från Tjeckoslovakien till Västafrika, möjligen via Portugal där Amilcar Cabral studerade och inledde sin politiska verksamhet i syfte att frigöra Guinea Bissau från Portugals kolonialistklor. Amilcar Cabral var dock inte enbart en hjälte, utan även en kritiserad nationalist, med många människoliv på sitt samvete. Han mördades 1973 i Conakry, Guineas huvudstad. Mössorna lever dock vidare. Men enligt senaste rapporterna står Guinea idag inför en general strejk och inbördeskrig, med påföljden att mera mössbärare kommer att dö. Ingen mössa utan bärare.

No comments: