Saturday, October 21, 2006

Malmö och Lund, som katt och hund



Konstrasten mellan Lund och Malmö är otroligt stor. Lund är den akademiska och sofistikerade staden där individer med högt ekonomiskt och kulturellt kapital möts kring ett glas vin eller sushi i en välpolerad, organiserad och gemytlig miljö för att skapa kontakter som genererar stora visioner samt socialisera inom den politiska korrekthetens ramar. Atmosfären är fylld av civiliserad asketism och självsäkert bollande med de symboler som utgör grunden för ett raffinerat socialt spel. Infrastrukturen är välorganiserad, med en pittoresk prägel; universitetets röda tegelbyggnader, som tillsammans med höstens harmoniserande gula lövträd påminner om Oxford eller andra typiska akademiska miljöer. Allting i Lund är lite prydligare, lite lugnare, lite sublimare och lite dyrare - ett sätt genom vilket det upprätthålls en distinktion gentemot det "burleska" och "vulgära" Malmö.

Malmö står för det mera kaotiska och spontana även om det också i denna röra döljer sig ett socialt spel med egna regler och
andra symboliska kapital. Akademiska Svensson byts ut mot invandrare av otaliga slag, som rör sig och uppför sig enligt helt andra mönster. Allting går lite fortare. Staden är laddad med en energi som sprider sig in i alla hörn. Här ser man också hemlösa tiggare, något som aldrig skulle förekomma i Lund. Barnens närvaro i gatubilden är tydlig, i Lund leker dom på trygga inhägnade gårdar i något grönområde, men i Malmö dräller dom omkring överallt. Här äter man thai-mat för 35kr och plockar själv undan de fängelseliknande besticken och faten. Malmö är också speciellt, eftersom dess stora invandrar befolkning inte enbart bor i den utfrysta periferin, utan finns mitt i stadens kärna i Möllevången, som de ockuperat med sina otaliga matplatser och små butiker och där de konfronterar den svenska jantelagen. Hit flyttar nu mer och mer unga människor för att uppleva det nya, passionerade, exotiska, hedonistiska, revolutionära anti-folklhems Sverige. Denna trend har såklart inverkat på bostadspriserna i det tidigare arbetarstadsdelen, så att inom 10 år är det endast rika börsmäklare som har råd att bo här, men än så länge känner man sig ytterst exotisk som blond och blåögd finländare. Malmö har den högsta andelen unga föräldrar i hela landet och här görs det också mest aborter. Malmö anses dessutom vara en av de otryggaste svenska städerna. Lund och Malmö känns som två ytterligheter och någonstans där mitt emellan, på lagom avstånd till de båda binära motpolerna finns det måttliga och diplomatiska Sverige.

3 comments:

Anonymous said...

tänkte kommenentera.. det lilla jag sett av lund håller jag med om din bild,liter övreklass är det ändå över det... när de unga i malmö blir äldre flyttar dom till egnahemshus o villor i lund o skaffar familj, för då har dom tröttnat på malmös puls och vill bara ha lugn, o skönhet omkring sig...

för mig känns malmö som en stad var det finns något för alla, alla kan hitta sin plats i malmö,sin skönhet, malmö är mångsidigt oxh o öppet för alla och därför tror jag så många människor vill bo där/här;)

Johannes said...

Jag vill dock påpeka att jag inte är ute efter att försöka säga vad som är bättre, Lund eller Malmö. Menar bara dom är mycket olika. Båda har sina sidor. Lund som akademisk kulturstad är något jag verkligen uppskattar, och int saknar jag heller att bli misshandlad på gatan av olika lösdrivande jäng, vilket ju verkar hända titt osm tätt i Malmö.

Anonymous said...

joo ja fatta ju det!förstår.
jaa, inte ja heller.